VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Helft bruto salaris gaat naar vaste lasten

Geplaatst op: 15-10-2019, 11:07:42

Maar liefst 94% van de Nederlanders heeft dit jaar meer moeite met het betalen van de vaste lasten dan vorig jaar. Gemiddeld geven zij hier de helft van hun bruto inkomen aan uit.

Dat blijkt uit onderzoek dat vergelijkingssite Pricewise heeft laten uitvoeren onder ruim duizend Nederlanders.

De meeste mensen, 83% van de ondervraagden, zegt meer moeite te hebben doordat de vaste lasten hoger zijn geworden, bij een klein deel is het inkomen omlaag gegaan. Vooral de energierekening is in 2019 flink verhoogd. De ondervraagden zijn gemiddeld de helft van hun bruto salaris kwijt aan vaste lasten, ruim een derde zelfs 60%. Vooral woonlasten, kosten voor kinderopvang en verzekeringen nemen een grote hap uit het budget. Ook schulden, zoals de studieschuld, en de energierekening zijn een zware vaste last.

Vaste lasten stijgen volgend jaar

Pricewise verwacht dat de vaste lasten ook volgend jaar zullen stijgen, zegt directeur Hans de Kok. Zorgverzekeraar DSW maakte al bekend de premie met €72 op jaarbasis te verhogen. Ook mag er minder collectiviteitskorting worden gegeven, iets waar zes miljoen Nederlanders gebruik van maken.

De belasting op energie wordt volgend jaar verlaagd, maar of dit ook gaat resulteren in een lagere energierekening is nog maar de vraag, zegt De Kok. „Nieuwe energieleverings- en netwerkkosten zijn op dit moment nog niet in te schatten. Ook is het voor de 7,6 miljoen Nederlanders met een gasaansluiting maar zeer de vraag of zij minder voor hun energie gaan betalen.”

De vergelijkingssite ziet ook de prijzen van internet- en televisiepakketten stijgen. Dit jaar kwamen er gemiddeld enkele tientjes op jaarbasis bij.

Bron: bijdrage van Marlou Visser van 15 oktober 2019 op www.dft.nl

Vorige pagina